Frågor och svar
Är det något hemma som krånglar, vad gäller när man ska sopsortera, och hur gör man när man ska flytta? Detta, och mycket mer får du svar på här. Skriv vad din fråga handlar om för att söka bland alla svar – Får du det inte så är du såklart välkommen att höra av dig till oss!
Tips, när du fyller i din profil
Var aktiv på mina sidor.
Det fösta du ska göra när du är intresserad av en ny lägenhet är att registrera dig som sökande på mina sidor. Sen måste du måste själv aktivt söka lägenheter du är intresserad av. Alltså trycka på knappen “anmäl intresse” på den lägenhet eller de lägenheter som är av intresse. Att man missar detta är den vanligaste anledning till att sökande inte får några erbjudande. Så håll dig aktiv på mina sidor.
Rätt årsinkomst & antal sökande
Sätt rätt årsinkomst och inkludera alla medsökande, oavsett om det är en partner, sambo eller annan. Detta underlättar vår bedömning av din lägenhetsansökan.
Fritextrutan
Om du har en låg inkomst kan du välja att att du har har en borgensman eller andra villkor som underlättar din möjlighet att få ett erbjudande om visning av en lägenhet.
Sök fler lägenhetsstorlekar
Öppna upp möjligheterna att få erbjudande om visning genom att överväga olika lägenhetsstorlekar. Om du letar efter 2rok, inkludera även 1rok & 3rok. Lägenhetsstorleken varierar beroende på fastighet och område.
Var flexibel i dina val
Du har möjlighet att söka i upp till tre olika områden. Utöka ditt sökområde för att öka dina chanser. Om du exempelvis söker lägenhet i centrum, inkludera områden som Norr och Öster, som ligger nära centrum.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Husdjur
Ett husdjur är en kär familjemedlem. Men tänkt på att en del personer är allergiska och kanske även rädda för husdjur. Detta måste du som djurägare ta hänsyn till.
Därför ber vi dig om följande;
- Släpp inte ut djur utan tillsyn
- Håll katter och hundar borta från lekplatser och sandlådor
- Tänk på att en hund som skäller mycket är störande för grannarna
- Håll alltid hundar kopplade inom bostadsområdet
- Se till att hundar och katter inte förorenar på området
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Regler kring rökning
Från och med 1 juli 2019 förbjudet att röka på lekplatser och vid entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde.
De nya reglerna innebär att rökförbud gäller vid:
Lekplatser där andra än enbart de boende i fastigheten har tillträde.
Gemensamma entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde.
De nya reglerna syftar till att skapa fler rökfria miljöer där människor vistas och rökförbudet omfattar all rökning, även e-cigaretter. Som hyresvärd ber vi er vänligen att respektera de nya reglerna. Rökning är inte tillåtet i allmänna utrymmen såsom trapphus, tvättstuga, källargångar etc. Kostnader för sanering av rökskadad/rökpåverkad lägenhet debiteras hyresgäst vid avflyttning. Vid rökning på balkong/altan skall hänsyn tas till grannar. Fimpar kastas självklart inte på backen.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hyrespolicy – Hyreskrav
Vi gör alltid individuella prövningar när vi hyr ut en lägenhet, men den sökande ska uppfylla var och en av följande punkter:
1. Fast och regelbunden inkomst från något av följande:
- Arbete (tillsvidareanställning)
- Egen verksamhet
- Pension (sjuk- eller ålderspension)
Borgensförbindelse samt försörjning från något av följande:
- CSN-bidrag
- Aktivitetsstöd
- Arbetslöshetskassa
- Försörjningsstöd
2. Kunna uppvisa betryggande långsiktig betalningsförmåga. Din nettoinkomst ska vara högre än tre gånger årshyran. Inkomsten ska kunna styrkas med intyg. Följande punkt tillämpas på din borgensman för det fall att borgensförbindelse finns.
3. Sökande får inte ha någon betalningsanmärkning och/eller skuldsaldo hos kronofogden. Innan vi erbjuder ett hyresavtal gör vi en kreditupplysning.
4. Den som tecknar hyreskontrakt ska ha sitt permanenta boende i lägenheten. Undantag kan medges för mindre lägenheter som ska nyttjas som komplementbostad. Behovet av en komplementbostad ska ha sin grund i arbete, studier eller annat jämförbart förhållande på orten.
5. Antal boende i lägenheten ska vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek, planlösning och utrustning. Vi utgår från Boverkets norm om maximalt två personer per sovrum.
6. Personen som ingår hyresavtal ska ha fyllt 18 år.
7. Det ska finnas goda referenser från tidigare hyresvärd.
8. Vid inflyttning ska hyresgästen ha gällande hemförsäkring.
9. Vid ingående av avtal ska sökande kunna uppvisa uppsägning av nuvarande hyresavtal eller motsvarande.
Om vi inte kan godkänna dig enligt ovanstående kriterier måste vi tyvärr förmedla lägenheten till en annan intressent. Punkt 7 och 9 gäller ej om detta är ert första egna boende.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Skötselråd tvättstuga
TVÄTTSTUGA – ETT RENT NÖJE
Tvättstugan är en viktig plats i huset. För trivseln i tvättstugan är det viktigt att du städar efter dig när du är klar med ditt tvättpass. I tvättstugan finns städutrustning att låna. Våra bovärdar gör en större städning en gång i månaden. Så här gör du:
- Torka av golv, maskiner, tvättmedelsfack och bänkar när du är klar
- Ta bort ludd i luddfiltret i torktumlaren och torkrum.
- Följ de skötselanvisningar som gäller för maskiner, tumlare och annan utrustning
- Använd alltid tvättpåse om du tvättar en bh med bygel. En vanlig anledning till att maskiner inte fungerar är att en bh-bygel har lossnat och fastnat i tvättmaskinen
- Stäng fönster och slå av strömbrytare på maskinerna. Se till att dörren går i lås. Ta med dig tvättstugecylindern hem till lägenheten om du inte bokar ett nytt pass direkt.
Meddela oss på Hyreshuset om det är något som inte fungerar. Något som är självklart är att respektera de tider som är bokade av andra, använd inte tvättstugan utanför de bokningsbara tiderna.
TVÄTTSTUGEREGLER
Många är allergiska och därför är det inte tillåtet att röka i tvättstugan. Husdjur får inte följa med in i tvättstugan. Barn får inte vistas i tvättstugan utan en vuxens sällskap.
Öppettider
Måndag – Söndag 07:00 – 21:00, fördelat på 3 st tvättpass.
Övrig tid är tvättstugan strömlös och det går således inte att tvätta.
Bokning av tid
Boka önskad tid med din tvättstugecylinder på tavlan i gången utanför tvättstugan, alternativt om du har digital bokning i din fastighet. Avboka din tid vid förhinder.
Man får inte tvätta då andra bokat tid.
Kom ihåg att ta bort din tvättstugecylinder så att andra hyresgäster kan tvätta.
Tvättmaskinerna
Stoppa inte i för mycket tvätt – risken finns att tvätten inte blir ren och att maskinerna tar skada. Överdosera inte sköljmedel eller tvättmedel. Tänk på naturen och använd miljömärkta tvätt- och sköljmedel.
Tvätta bygel-BH i tvättpåse, töm fickor från småsaker.
OBS! Det är absolut förbjudet att bleka och färga textilier i maskinerna.
Torkskåp & Torkrum
För mycket tvätt = lång torktid
Torktumlare
För hög värme och lång torktid sliter på och krymper tvätten. Gör rent ludd/dammfilter efter varje gång du använt torktumlaren.
Felanmälan
Kontakta oss om det är fel på något i tvättstugan.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Skötselråd Badrum/Wc
HANDFAT
Rengör med vatten och ett milt miljövänligt rengöringsmedel. Använd inte något som repar emaljen. Glöm inte att putsa under kranen och undersidan av fatet.
KAKLADE VÄGGAR
VARNING! – Gör aldrig hål i kakelplattor eftersom de lätt spricker. Vatten kan tränga in genom hål och sprickor och orsaka mögel och vattenskada. Kakelplattor eller laserade klinkerplattor rengör du i första hand med vatten och diskmedel eller allrengöring. Använd inte såpa eftersom den kan ge en beläggning på plattorna som suger åt sig smuts.
WC
Rengör med toalettborste och rengöringsmedel. Om det är hårt nedkalkat finns det kalklösande att köpa. Undvik stopp i avloppet så spola inte ner t.ex. tjock papper, tops osv. Mediciner och kemikalier hör inte heller hemma i toaletten utan skall återlämnas resp. återvinnas.
DUSCH OCH GOLVBRUNN
Rengör golvbrunnen från hårtussar med jämna mellanrum. Duschutrymmet rengöres med vatten och milt rengöringsmedel och vid behov kalklösande medel. Om du har badkar så bör du torka ur karet efter varje bad.
BADRUMSSKÅP
Rengöres med vatten och milt rengöringsmedel. Glöm inte om du har en skåra som glaset löper i. En tops är ett bra verktyg till detta.
FUKT
Undvik fuktskador genom ventilation. Enklast är att låta badrumsdörren stå öppen så fukten släpps ut.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Skötselråd Kök
KÖKSSNICKERIERNA
Målade och lackerade ytor som skåpsluckor och snickerier tvättas med vatten och milt rengöringsmedel. Torka efter med torr trasa för att det inte ska bli randigt. Använd inte starka skurmedel eller svampar som repar.
SPIS/UGN
Rengör med ljummet vatten och diskmedel. Använd tvålull runt spisplattorna så metallen blir fin. Torka bort matrester så de inte bränns fast i plattan. En gång per år bör du rengöra spisvreden. Drag dem rakt ut och diska av med diskmedel.
Rengör ugnen med diskmedelslösning. Är den väldigt smutsig finns det bra rengöringsmedel att köpa. Glöm inte att rengöra glaset. Alla spisar går att dra ut så du kan rengöra bakom.
FLÄKT
Rengör filtret i fläkten och ventilerna regelbundet så minskar du smutsen i köket. Tänk på brandrisken om det finns fett i spiskåpan och fläktens filter. Vi rekommenderar en gång i månaden. Om du har kolfilterfläkt är det du som hyresgäst som bekostar och byter filtret som bör göras en gång per år.
DISKBÄNK
Rengör diskbänken med vatten och lite diskmedel. Glöm inte hoarna. Om du inte får bort fläckar försök med tvålull.
Ett ställe som man lätt kan glömma att torka rent är undersidan på överskåpen.
KYL & FRYS
Rengör med ljummet vatten och diskmedel och torka torrt. Frosta av frysen regelbundet, det ger en jämnare temperatur och sparar energi. Rensa även avrinningsröret för avfrostningsvattnet. Tjocka islager ökar energiförbrukningen. Glöm inte att torka ur gummiskåran i dörren där många smulor lätt samlas. Dra fram kyl och frys minst en gång per år och rengör baksidan.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Skötselråd Tak
RENGÖRING AV TAK
STOPP! Gör inget! Tak är svåra och rent av omöjliga att rengöra utan att det blir flammigt. Ett jämnt nedsmutsat tak ser bättre ut än en misslyckad takrengöring.
TAKKONTAKTER
Du får inte byta ut takkontakten som sitter uppe. Om din lampa inte passar får du byta kontakten på lampan istället. Du blir ersättningsskyldig om en takkontakt saknas den dag du flyttar.
LAMPOR
Lampor i spis, kylskåp, diskbänksbelysning, badrumsarmatur och liknande är förbrukningsmaterial och skall bytas och bekostas av dig som hyresgäst.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Skötselråd Golv
Tänk på att stoppa smutsen vid dörren med en ordentlig avtorkningsmatta.
Använd möbeltassar!
Plastgolv, linoleum, laminat och parkett.
Torka rent med fuktig trasa och milt miljövänligt rengöringsmedel. Torka genast torrt med torr trasa. OBS! Parkett och laminat blir förstört av fukt och är extra viktigt att man torkar torrt genast.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Skötselråd Väggar
MÅLADE VÄGGAR OCH PLASTDETALJER
Tvättas med ljummet vatten och ett milt miljövänligt rengöringssmedel. Torka efter med torr trasa.
TAPETSERADE VÄGGAR
Om tapeten har ett plastskikt kan man torka försiktigt med fuktig trasa. Torka efter med torr trasa. Papperstapet dammar du bara av. Om det finns mörka streck kan du prova försiktigt med ett rent vanligt suddigummi.
ATT SÄTTA UPP SAKER PÅ VÄGGARNA
Om du ska sätta upp något tungt på väggen – gör så här. Gör ett litet krysssnitt i tapeten och vika undan flikarna där du ska göra hålet. När du sedan flyttar är det bara att spackla igen hålet och klistra tillbaka tapetflikarna. Använd för övrig upphängning tavelkrok som bara lämnar små märken när de avlägsnas.
ATT SKYDDA VÄGGAR I SOVRUM
Ha en sänggavel eller något annat som skyddar tapeten från kroppsfett. Tänk på att om det är fettfläckar efter sängen när du flyttar anses det inte vara normalt slitage och du blir ersättningsskyldig.
ÖVRIGT
Om någon möbel står mot en vägg. Skydda för skavmärken genom att sätta filttassar på möbelns baksida. Om du har trämöbler bör du kolla om just din möbel oljar av sig, tänk på att vissa är så inoljade från fabrik att de lämnar stora fettfläckar på tapeterna.
VARNING
Exempel på skador på tapeter som du blir ersättningsskyldig för är fettfläckar, revor, många hål, fläckar.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Energispartips
ENERGISPARTIPS
Varje dag använder du en hel del energi och vatten i hemmet. När du duschar, kokar kaffe, lagar mat, tänder lampor, diskar och tvättar. Genom att göra medvetna val kan du minska din påverkan på miljön samtidigt som du sparar pengar.
Har du t.ex. en läckande kran eller en rinnande toalettstol är det väldigt viktigt att du felanmäler det till oss.
Följ den här länken för att läsa fler sätt att spara el i vardagen.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Information Om Sopsortering
SOPSORTERING
Dina sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Läs om varför och hur vi sorterar sopor i våra miljöhus
SOPSORTERING
I fastighetens sopkärl får enbart hushållssoporna kastas. Övriga sopor såsom tidningar, glas, metall, glödlampor, batterier mm skall sorteras och kan lämnas på kommunens återvinningsstationer. Hitta din närmsta återvinningsstation.
Genom att sortera dina sopor väl kan de tas omhand på ett säkert sätt och det mesta kan återvinnas. Därmed skyddas människor och miljö.Vi kan också spara energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger.
Vi tillhandahåller Gröna påsar i tvättstugan till respektive fastighet. Undantag är Fredsgatan 26 och Drottninggatan 8, där påsarna tillhandahålls i källargången. Det går också bra att hämta nya påsar på återvinningscentralen.
Läs mer om Gröna påsen på Sörmland Vattens hemsida.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Information Om Brandsäkerhet
Här finner du en kort instruktionsfilm hur du kan brandsäkra ditt boende och tips på hur du kan undvika att olyckan är framme.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Information Om Nycklar/ Lås
NYCKLAR/ LÅS
Det finns normalt sett tre cylindernycklar till varje lägenhet, detta kan dock variera från fastighet till fastighet. Behöver du en extra lägenhetsnyckel ska du kontakta Hyreshuset. Extra nyckel debiteras enligt gällande prislista.
BORTTAPPAD NYCKEL
Om du har tappat bort en nyckel måste vi beställa ett nytt lås och nycklar till din lägenhet. Detta debiteras dig enligt gällande prislista.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Information Om Persienner/Markiser
Persienner ingår inte i våra lägenheter. Däremot händer det att den som flyttar väljer att lämna kvar persiennerna.
VILL DU INSTALLERA PERSIENNER SJÄLV?
Det är tillåtet att montera persienner i din lägenhet om det görs på ett fackmannamässigt sätt. Däremot är det inte tillåtet att montera upp en markis utan vårt skriftliga tillstånd. Tänk på att du själv betalar alla åtgärder
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Information Om Vatten/ Avlopp
DROPPANDE KRAN
Om vattenkranen droppar eller toaletten rinner, anmäler du felet till via ”Mina sidor”. Då sparar vi på både vatten- och värmekostnader. Dessutom orsakar en droppande kran med tiden fula ränder i handfat och badkar.
RENSA VATTENLÅSET I TVÄTTSTÄLL OCH DUSCHBRUNN
Du som hyresgäst ansvarar för att rensa vattenlås och duschbrunn i din lägenhet. Klicka här för att se hur du rensar avlopp.
STOPP I AVLOPPET
Stopp i avloppet kan leda till översvämning och fuktskador. Om du får stopp i avloppet, kan du först försöka med att lossa avfallet som sitter i vägen.
Använd inte kemiska medel som till exempel propplösare eller kaustiksoda.
Genom att regelbundet peta bort hårrester och annat från bottenventilen i badkar, handfat och diskho kan du undvika att det blir stopp och dålig lukt. I badrummet finns en golvbrunn som du ska rengöra regelbundet för att undvika stopp och dålig lukt.
TOALETTSTOL
Endast avföring och toalettpapper får spolas ner.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Information Om Belysning
LAMPOR/ LYSRÖR
Du byter själv lampor och lysrör i din lägenhet. Är du osäker kan du alltid anlita en behörig elektriker som hjälper dig, men tänk på att du då betalar för åtgärden. Om du vill ha belysning utomhus på din balkong eller uteplats måste den vara godkänd för utomhusbruk
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Inomhusklimat
VÄRME/ VENTILATION
Värmesystemet i ditt hus är automatiskt och sätter i gång när temperaturen utomhus är under cirka 15 grader. Detta varierar i olika hus. På våren och hösten när det är varmt på dagen och kallt på morgonen och kvällen så tar det tid för systemet att stabilisera sig och hittar rätt balans i temperaturen. Ha därför tålamod dessa dagar.
När det är kallt ute så ska du ha runt 20 grader varmt i lägenheten
I din lägenhet ska det vara mellan 20 och 21 grader när det är kallt ute, som det normalt brukar vara under vintermånaderna. Om det känns kallt finns det några saker du som hyresgäst förväntas göra innan du felanmäler.
Mät temperaturen!
Det viktiga är inte om elementet är varmt utan vilken temperatur det är i rummet. Därför är det viktigt att du kontrollmäter din rumstemperatur med en tillförlitlig termometer innan du gör en eventuell felanmälan.
Så här mäter du temperaturen
Termometern ska placeras minst 1 meter in från yttervägg och minst 1,5 meter över golvytan. Det är temperaturen mitt i rummet som ska mätas. Om din termometer visar en lägre temperatur än 20 grader flera dagar i sträck så är något fel och du ska göra en felanmälan. Har du ingen termometer för att själv kunna kontrollera kan du komma till kundcenter på Brunnshögsgatan 39 och få låna en bra termometer. Vi har öppet varje vardag mellan klockan 8-16.
Visar termometern lägre än 20 grader kontrollera:
- Har du möblerat rätt? Möbler ska inte stå tätt framför elementet så att till exempel soffan eller sängen hindrar värmen från att sprida sig i rummet.
- Har du hängt gardiner för termostaten som gör att den känner av en högre temperatur än det är i rummet och därför slår av värmen för tidigt?
- Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? Då kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Gör då en felanmälan.
- Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Och kom ihåg att elementet går på termostat, vilket innebär att det är kallt om det är över 21 grader i rummet.
Under 20 grader trots åtgärder
Om du har kontrollerat allt och det ändå är kallt i lägenheten kan det ha uppstått något problem i ett enskilt element eller i värmesystemet.
Då gör du en felanmälan så att vi kan kontrollera om elementen behöver luftas eller om en termostat har hakat upp sig. Är det fortsatt kallt i lägenheten skickas din anmälan vidare till en specialist som tittar på andra åtgärder i värmesystemet.
Drag från fönsterventiler
De flesta äldre hus ventileras med hjälp av självdrag eller frånluftsfläkt. Det innebär att frisk luft kommer in genom en så kallad springventil som sitter vid fönstret eller i väggen. Det kan vara frestande att sätta igen ventilerna när det är kallt ute. Men gör inte det.
Ventilen ska alltid stå minst några millimeter öppen, även på vintern. Och du ska inte täta ventilerna och hindra luften att komma in. Då sätts ventilationssystemet ur spel. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Information Om Balkong/ Uteplats
Det är alltid trevligt med en balkong eller uteplats. Den kan användas till mycket, men det gäller att veta vad som är tillåtet och inte.
BLOMLÅDOR
Ha gärna blommor på balkongen, men tänk på att hänga blomlådorna på insidan av balkongräcket, så att de inte kan ramla ner och skada någon. Tänk på grannen under när du vattnar dina blommor på balkongen.
GRILLA
Det är inte tillåtet att grilla på balkongen eller uteplatsen eftersom det osar in till grannarna och även utgör en brandrisk. Detta gäller alla grillar inklusive elgrillar.
MATA INTE FÅGLAR
Du får inte mata fåglar från balkongen eller på uteplatsen. Frön, matrester och fågelspillning skräpar ner och lockar till sig djur som möss och råttor.
PARABOL
Vill du sätta upp en parabol måste du kontakta oss för att få tillstånd och instruktioner. En parabol får inte vara en risk för människor eller göra skada på huset. Kontakta Hyreshuset för att få reda på vilka bestämmelser som gäller så att du inte drabbas av onödiga kostnader.
PISKA MATTOR
Använd inte balkongen för att piska eller skaka mattor – det dammar.
RÖKNING
Tänk på att många är känsliga eller allergiska för rök och att den lätt drar in till dina grannar när du röker på balkongen. Undvik därför att röka på balkongen eller uteplatsen. Det är inte tillåtet att kasta ut fimpar från balkongen.
SKÖTSEL
På grund av brandrisken får du inte använda balkongen eller uteplatsen som lagringsplats.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Har Frågor Kring El
EL
I varje lägenhet sitter en så kallad elcentral med säkringar. Vanligtvis är den placerad i hallen. Titta på filmen nedan för att lära dig mer om el i din lägenhet och vad du ansvarar för.
ELAVTAL
Du som hyresgäst har eget abonnemang för hushållsel. Om du ska flytta in i en ny lägenhet och inte har tecknat ett avtal riskerar du att vara utan el när du flyttar in. I så fall ska du kontakta Tekniska verken som äger nätet. Det gäller också om du har några frågor om ditt abonnemang.
Våra lägenheter har separata elmätare som gör att du betalar för den el du förbrukar.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Information Om Bredband/Tv
Nyhet kring Fiber/Bredband och TV lösning under våren 2025
Vi kommer under våren att gå över till Telia Öppen Fiber/Bredband och TV lösning. Det innebär att det du som hyresgäst kommer att erbjudas en ny och mer flexibel lösning för internet tillgång och TV. Ni som hyresgäster behöver inte gör något utan blir kontaktade av Telias entreprenörer för vidare information. Du kan läsa mer om när det planeras för installation och arbeten i din fastighet genom att klicka på länken här. Där hittar du även kontaktuppgifter för eventuella frågor.
BREDBAND/ TV
Alla våra fastigheter är anslutna till Utsikts eller Telias fibernät. Här kan du läsa vad som finns i just din fastighet. Likaså är alla våra lägenheter anslutna till Telenor eller Telia för ett grundutbud av TV. Om fastigheten har bredband från Utsikt levereras TV från Telenor.
Våra fastigheter är anslutna till Utsikts eller Telias fibernät. Om din fastighet är ansluten till Utsikt kan du själv välja vilken leverantör du vill ha. Fastigheter med Telia är låsta till Telia. Kostnaden för internet ingår inte i din hyra utan du betalar själv kostnaden för abonnemang direkt till din leverantör.
Ditt bredbandsuttag är oftast placerat i hallen.
ANSLUT DIG TILL INTERNET GENOM UTSIKT
Genom utsikt väljer du den tjänsteleverantör du vill ha av internet. Följ nedan steg så är du igång.
Anslut nätverkskabeln från datorn till bredbandsuttaget
Starta webbläsaren och välj tjänsteleverantör och gör din beställning
Nu är du igång och kan använda nätet
På utsikt.se kan du läsa mer om hur du kommer igång med din anslutning (öppnas i nytt fönster)
ANSLUT DIG TILL INTERNET GENOM TELIA
På telia.se kan du läsa mer om hur du kommer igång med din anslutning (öppnas i nytt fönster)
FELANMÄLAN INTERNET
Får du problem när du ska ansluta dig gör du din felanmälan till din tjänsteleverantör.
Telenor och Telia levererar ett analogt basutbud av tv-kanaler till våra fastigheter.Här kan du läsa vad som finns i just din fastighet. Om din fastighet är ansluten till utsikts bredbandsnät tillhandahåller Telenor tv.
FELANMÄLAN
För att göra en felanmälan vänder du dig i första hand till din tjänsteleverantör. Mer information om tjänsteleverantörer, felanmälan och telefonnummer hittar du på respektive hemsida
Telenor
Telia
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Har Frågor Kring Hyran
Din hyresavi med belopp, ocr-nummer osv hittar du på ”Mina sidor”. Har du övriga frågor om din hyresavi eller dina betalningar är du välkommen att kontakta oss på tel 0150-780 25.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Vad Händer Om Jag Inte Betalar Hyran I Rätt Tid?
Vi skickar inte någon påminnelse till dig om vi saknar din hyra. Det innebär att om du missar att betala hyran så blir hyresskulden direkt ett inkassoärende. Lagstadgad inkassokostnad är på 180 kr och tas ut i ett kravbrev plus dröjsmålsränta. Får du ett inkassokrav ska du direkt kontakta vårt inkassobolag för att undvika ytterligare kostnader.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Kan Jag Betala Via Autogiro?
Ja! Anmäl autogiro via blankett (länk till blanketter).
Autogirot dras den sista varje månad. Endast en dragning görs och pengarna bokas bankdagen innan dragningsdagen. Du behöver därför se till att det finns pengar på ditt konto båda dessa dagar.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Kan Jag Betala Via E-Faktura?
Ja! anmäl e-faktura via din internetbank.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
När Ska Hyran Vara Betald?
Enligt hyreslagen ska hyran betalas i förskott senast sista vardagen före varje kalendermånads början. Det innebär t.ex. att hyran för april måste vara betald senast den sista mars. Den som inte betalar i tid riskerar att bli uppsagd från lägenheten.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Misstänker Att Jag Har Blivit Drabbad Av Skadedjur
Det är viktigt både för dig som hyresgäst och oss som hyresvärd, att åtgärderna görs snabbt och effektivt efter första upptäckten så att skadedjuren inte sprids. Anmäl att du har skadedjur så snabbt som möjligt till oss på Hyreshuset och invänta instruktioner från Hyreshuset eller Anticimex.
ANMÄL TILL ANTICIMEX
Om du misstänker eller vet att du drabbats av skadedjur – ring vår samarbetspartner, Anticimex på tel 075-245 10 00.
Skadesaneringen i ett tidigt skede är normalt kostnadsfri för dig som är hyresgäst, så tveka inte att anmäla om du misstänker att det finns skadedjur i ditt hem.
SÅ TVÄTTAR DU ANGRIPNA TEXTILIER
När du sanerar kläder och textiler i tvättstugan skall dessa läggas i majspåsar. Knyt ihop påsen innan du går till tvättstugan. Påsen kan läggas direkt i tvättmaskinen eftersom påsen löses upp i tvätten.Majspåsar kan du skaffa från Anticimex.
FÖRHINDRA SKADEDJUR
Att drabbas av skadedjur har ingenting att göra med hygien. Det är däremot viktigt att hålla en god hygien för att motverka att de snabbt förökar sig.
Eftersom skadedjur generellt sett inte trivs i rena och torra utrymmen är det bra att städa noggrant några gånger per år:
BEGAGNAT OCH SECOND HAND
Om du köper begagnade textilmöbler och kläder undersök dem därför noga. Du vet aldrig var de har varit, eller om den förre ägaren till exempel har vägglöss hemma. De mest typiska kännetecknen är mörka prickar efter vägglössens spillning, som ofta hittas på undersidan av madrasser eller sängramar. Misstänker du vägglöss så kör det direkt till återvinningen.
TIPS PÅ RESAN
Skadedjur kommer ofta in i våra hem efter resor i Sverige, eller utomlands. Här är några tips för att undvika att du får ovälkommet resesällskap med dig hem:
Titta under sängen. Om du hittar spår – kräv att få byta rum.
Förvara resväskor långt från sängar och soffor och ha dem inte på golvet.
Låt kläderna vara kvar i väskan och håll den stängd.
När du kommer hem:
Lägg allt som ska saneras i plastpåsar och stäng noggrant.
Tvätta alla kläder du haft med dig alternativt kan du lägga dem i torkskåp i 60°C eller torktumla dem under 50 minuter. Du kan också välja att lägga dina saker i frysen under sju dygn.
Rengör även väskor. Dammsug och lägg sedan dammsugarpåsen i frysen i sju dygn innan du kastar den i soporna.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Har Tappat Bort En Nyckel
Om du har tappat bort en nyckel måste vi beställa ett nytt lås och nycklar till din lägenhet. Detta debiteras dig enligt gällande prislista.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Vill Göra En Felanmälan
Har du ett fel i din lägenhet som du behöver hjälp med? Hos oss ska du felanmäla via mina sidor då får du snabbast hjälp av våra kollegor.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Behöver Hjälp Med Reparation
När du hyr en lägenhet är det vissa saker som du alltid ansvarar för själv, medan vi som hyresvärd hjälper dig med lite större reparationer och underhåll av lägenheten. Vi reparerar saker som tillhör lägenheten och de allmänna utrymmena. Saker som toalettsits, ugnsplåtar och lampkupor till kök och badrum byter vi endast när vi bedömer att det finns behov. Om ett element, vattenkran eller toalettstol läcker eller droppar ska du kontakta oss omgående eftersom det finns risk för omfattande vattenskada.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Har Stopp I Avloppet. Vad Gör Jag?
Om du får stopp i avloppet kan du först försöka med att lossa avfallet som sitter i vägen. Om du inte får bort det bör du kontakta oss, då stopp i avloppet kan leda till översvämning och fuktskador. Om du försöker lossa det själv ska du INTE ANVÄNDA KEMISKA MEDEL som till exempel propplösare eller kaustiksoda. Kaustiksoda är mycket skadligt för miljön och innebär dessutom en hälsorisk.
Om kaustiksoda ligger kvar i vattenlåset riskerar den som ska rensa rören att få det på händerna eller i ögonen, vilket kan ge svåra skador. Sodan förstör även avloppsrören genom att bilda en hinna i rören som gör att de blir ännu trängre.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Vad Har Jag För Ansvar Som Hyresgäst?
Du som bor hos oss har ett ansvar för att vårda din lägenhet. Vissa saker ansvarar du alltid själv för. Det gäller bland annat glödlampor, lysrör, glimtändare, diskpropp, skärbräda, pappershållare i köket, sopkorg, diskställ, batterier och liknande.
Även enklare reparationer gör du själv. Som att skruva fast en lös skruv, smörja/justera ett gångjärn eller handtag, slå in en spik som släppt i en karm/list eller liknande. Om vattnet rinner långsamt i handfat, diskbänk eller golvbrunn ska du själv först försöka få bort det som täpper till avloppet.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Vad har ni för ansvar som hyresvärd?
Vi reparerar saker som tillhör lägenheten och de allmänna utrymmena. Saker som toalettsits, ugnsplåtar och lampkupor till kök och badrum byter vi endast när vi bedömer att det finns behov. Om ett element, vattenkran eller toalettstol läcker eller droppar ska du kontakta oss omgående eftersom det finns risk för omfattande vattenskada.
Varje år hanterar vi många felanmälningar. För att kunna åtgärda dessa gör vi dagligen prioriteringar på vad som måste åtgärdas omgående och vad som kan hanteras kommande veckor. En del av arbetena måste vi beställa av en entreprenör. Gör din felanmälan i mina sidor för snabbast service.
I samband med helgdagar har vi en betydligt lägre bemanning, vilket gör att vi endast kan åtgärda akuta fel i lägenheter och lokaler. Akuta fel är fel som uppstår där människa, egendom eller fastighet riskerar att skadas.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
När Kan Jag Ringa Jouren? Vad Är Brådskande?
Jouren ringer du när kontoret är stängt och du upptäcker ett akut och allvarligt fel som under inga omständigheter kan vänta till nästa vardag. T.ex vatten som sprutar från någon koppling, helstopp i avlopp osv. Jouren åker inte ut på t.ex fel i tvättstugan, trasig kyl/frys osv.
Telefon: 0150-780 25 och välj jourärenden.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Har Ni Jour Vid Akuta Ärenden?
Vi sköter all bevakning i våra områden i egen regi. Våra fastighetsskötare jobbar i alla våra områden och har god kännedom om våra gårdar och hus. I deras arbete ingår fastighetsskötsel, rondering och jour. Tänka på att vi enbart har jour vid akutärenden och inte fel som kan avhjälpas dagtid.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Planerar Fest, Vad Ska Jag Tänka På?
Informera dina grannar
Vi rekommenderar att du förvarnar dina grannar om du ska ha fest eller om du kanske ska sätta upp tavlor sent någon kväll. Om det hörs mycket ljud från din eller grannens lägenhet är det bra om ni diskuterar er fram till en lösning som passar alla.
Dina gäster – ditt ansvar
Tänk på att du även ansvarar för om dina gäster stör. Både i lägenheten, i trapphuset, ute på gården osv.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Störning Och Hur Vi Skapar Trivsel Tillsammans.
För att det ska vara trivsamt för alla olika människotyper krävs det att man tar hänsyn till varandra. Både i den egna lägenheten och i övriga utrymmen i fastigheten. Du ska givetvis kunna röra dig normalt i lägenheten utan att vara rädd för att störa grannen.
Sena kvällar, nätter eller tidiga morgnar ska man undvika störande aktiviteter, som borrning, spikning eller musik på hög ljudvolym. Det är viktigt att du visar hänsyn dygnet runt.
Om du blir störd så är det bäst att först ta kontakt med grannen direkt. Om störningarna fortsätter eller du känner obehag att kontakta den störande grannen så kontaktar du oss på Hyreshuset.Tänk på att agera av omtanke och ha ett trevligt bemötande.
Störningsjouren – om inget annat hjälper
Om störningen är kraftig och inträffar efter kontorstid så kan du ringa jouren på 0150-780 25 och välj jourärenden.
Beskriv vad som händer och vem som stör dig, ditt namn, adress och telefonnummer. När vi får in anmälningar noterar vi vad som orsakat störningen och när den inträffade. Anmälningarna samlas sedan hos oss och därefter kan vi agera. Vi lämnar aldrig ut namn eller adress på den som anmält en störning. Vid konstaterad störning debiteras den störande hyresgästen vad utryckningen kostar.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Vad Kan Jag Göra För Att Bidra Till En Trevlig Boendemiljö?
TRAPPHUSVÄRD
Vill du vara med och bidra till en trevlig boendemiljö. Ta kontakt med oss för att anmäla ditt intresse för att vara trapphusvärd.
TRAPPHUS
Hjälp till att hålla trapphuset fritt från onödiga föremål. Om trapphuset blockeras försvårar det för brandkår, ambulanspersonal och städpersonal.
Ställ därför cyklar, barnvagnar och annan utrustning i förråden. Skor, mattor och liknande får inte heller förvaras i trapphuset på grund av brandrisken. Den som inte visar hänsyn kan få betala för att vi tvingas plocka bort och hantera sakerna i trapphuset.
HISS
Anmäl alltid hissfel så snart som möjligt till oss på mina sidor.
CYKLAR OCH BARNVAGNAR
Cyklar och barnvagnar får inte ställas i trapphus eftersom de står i vägen vid städning och blockerar vid utrymning eller sjuktransporter.
Använd därför anvisat utrymme om sådant finns.
GÅRDEN
Gården ska vara en plats för avkoppling för dig och dina grannar, och även en bra lekplats för dina barn.
BILFRIA GÅRDAR
På gårdarna är biltrafik inte tillåten. Självklart har ambulans, brandkår, polis och andrautryckningsfordon rätt att köra in på gården.
KLOTTER
Att sanera klotter är dyrt. Om du ser någon som klottrar är vi tacksam om du hör av dig till oss. När klotter upptäcks sanerar vi efter att vi har fotograferat och polisanmält det.
HUSDJUR
Många barn är allergiska, så det är extra viktigt att katter och hundar hålls borta från lekplatser och sandlådor. Se till att ditt husdjur inte förorenar i eller runt fastigheten. En hund som skäller mycket är störande för grannarna. Katter och hundar ska alltid vara kopplade.
GRILLA
Det är inte tillåtet att ställa en egen grill på bord, bänkar eller liknande i området. Det gäller även skogs- och markytor. Du får heller inte grilla på din balkong eller uteplats eftersom det osar in till grannarna och grillen kan utgöra en brandrisk. Detta gäller alla typer av grillar inklusive elgrillar.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Kan Jag Ha Husdjur?
Ja. Tänk på att du som djurägare ansvarar för ditt djur.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Kan Jag Grilla På Balkongen?
Nej tyvärr, Det är inte tillåtet att grilla på balkongen eller uteplatsen eftersom det osar in till grannarna och även utgör en brandrisk. Detta gäller oavsett vilken typ av grill det gäller inklusive elgrillar.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Vilka Parkeringsplatser Är Bevakade?
P-service bevakar alla våra parkeringar och nås på 0771-771 100. Det är viktigt att du har laddat ner appen Parkster, registrerat dig samt att du har en aktiv biljett på ditt Parksterkonto.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag vill säga upp min bilplats, hur gör jag det?
Du kan säga upp din parkeringsplats på mina sidor.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Söker Bilplats!
Registrera dig på mina sidor för att anmäla intresse på lediga bilplatser.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hur Fungerar Det Med Hushållsel?
Vi anmäler din inflytt till Tekniska Verken.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Adressändring
Tänk på att adressändra när du flyttar. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Folkbokföring
Du som hyr lägenheten ska vara folkbokförd på rätt adress & lägenhet. När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Bör Jag Ha En Hemförsäkring?
Skaffa hemförsäkring! Det är viktigt och ger dig ett bra skydd om du skulle råka ut för skador på din egendom, stöld eller brand.
Har du inte hemförsäkring är du helt utan skydd om du utsätts för inbrott, skadegörelse, översvämning eller brand. De flesta hemförsäkringar täcker också en hel del annat, exempelvis rätts-, ansvars-, och överfallskydd.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hur Fungerar Flytten?
Tänk på att inflyttningsdagen inte alltid är det samma som den 1:a i månaden om det är helgdagar då. Hyreslagen säger att du har rätt till nycklarna från kl 12.00 första vardagen i månaden. Vi på Hyreshuset kan inte lova någon tidigare inflytt. Om du önskar få nyckeln tidigare kan du fråga den nuvarande hyresgästen så får du veta när urflyttningen och städningen beräknas vara klar. Om tidigare inflytt skall ske så skall avtal för detta tecknas hos oss. Tänk på att skaffa hemförsäkring från första dagen du innehar lägenheten.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Ska Flytta In Hos Er, Vad Bör Jag Tänka På?
Det viktigaste att tänka på när du flyttar in är att du har betalt första hyran och tecknat en hemförsäkring. Vi rekomenderar att du följer vår checklista:
-
- Inflytt sker första helgria dag efter månadsskiftet och du får nycklar kl.13.00 alternativt om du och din uthyrare har kommit överens om något annat.
-
- Adressändring: Tänk på att adressändra när du flyttar. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring. Meddela dina släktingar, vänner och andra kontakter att du flyttar. Tidningar, bokklubbar, kontokortsföretag, bank- och postgiro, försäkringsbolag och föreningar måste få veta att du flyttar liksom din arbetsgivare, posten och folkbokföringen.
-
- Flyttanmälan folkbokföringen: När du flyttar ska du också göra en flyttanmälan till Skatteverket (länk till skatteverket), så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt. Du som är inneboende ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.
-
- Hemförsäkring: ska tecknas så att den gäller från inflyttsdatumet.
- Hushållsel: Vi anmäler din flytt till Tekniska verken och du får grön el som förhandsval.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Var Kan Jag Få Tag I Gröna Påsar?
Gröna påsar hittar du i tvättstuga. Om det är slut i tvättstugan ber vi dig att anmäla det på Mina sidor.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Min Barnvagn Som Jag Brukar Ha Stå I Trapphuset Är Borttagen, Hur Kan Jag Få Tag I Den?
Det är förbjudet att ställa barnvagnar i trapphusen på grund av framkomligheten vi eventuell brand. Om vi ser att det står en barnvagn i trapphuset lägger vi en lapp i vagnen där vi ber dig att flytta vagnen. Är vagnen inte avlägsnad så flyttar vi vagnen och tar ut en avgift för det. Kontakta oss via Mina sidor.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Barnvagnar/Barnvagnsrum?
För allas säkerhet är det förbjudet att förvara barnvagnar i trapphusen. Om det börjar brinna i huset kan barnvagnarna hindra utrymning eller stå i vägen för räddningstjänsten. I en del av våra hus finns särskilda barnvagnsrum eller cykelrum där du kan förvara din barnvagn. I annat fall ska barnvagnen förvaras i ditt förråd eller i bostaden.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
När Tömmer Ni Sopsäcken I Tvättstugan?
Vi tömmer sopsäcken i tvättstugan med jämna mellanrum. Om den är överfull ber vi dig att anmäla det genom att göra en felanmälan på Mina sidor.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Vem Städar I Tvättstugan?
Hyreshuset städar tvättstugorna en gång i månaden. Resterande tid ansvarar du och dina grannar gemensamt för att tvättstugan är ren och att den känns trevlig att använda. Nästa hyresgäst ska inte behöva städa efter dig. Städinstruktioner finns i din tvättstuga. Ta med dig dina tomma tvätt- och sköljmedelsförpackningar och källsortera på närmsta återvinningsstation.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hur Fungerar Det Med Städning Av Trapphus?
Trappuppgångar och entréer städas generellt en gång i veckan. För att städningen ska kunna göras måste alla som bor i trappuppgången se till att det inte finns saker i uppgången som hindrar städningen, till exempel dörrmattor, cyklar, eller barnvagnar.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hur Vet Jag Vad Som Är Sovrum 1 Eller Sovrum 2 På Planlösningen?
Sovrummen räknas alltid i vänstervarv från ingången. Se skiss här.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Vem Kontaktar Jag Om Mitt Bredband Inte Fungerar?
Om du har frågor eller om du får problem med din internet- telefoni- eller tv-tjänst är det alltid din leverantör du ska kontakta. Läs mer genom att klicka här
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Ska Ha Fest, Behöver Jag Tänka På Något?
Ska du ha fest? Vad roligt! Tänk bara på att du har grannar att ta hänsyn till. Meddela gärna dina grannar i förväg och tänk på att både musik och röster hörs genom huset och kan störa fler än du tror.
Störs du av grannens festande rekommenderar vi att du i första hand kontaktar din granne. Om du fortfarande störs kontaktar du vår störningsjour på telefonnummer 0150-780 25
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Var Anmäler Jag Störningar Från Mina Grannar?
Att bo i flerfamiljshus innebär att många människor ska leva och samsas tillsammans. Det är därför viktigt att du respekterar dina grannar genom att följa de regler som gäller för boende hos Hyreshuset.
Ofta hjälper det att kontakta din granne och berätta vad det är som stör dig. Denne kanske inte är medveten om att han eller hon stör sin omgivning. Om detta inte hjälper ska du kontakta Hyreshuset på 0150-78025.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hur Byter Jag Batterier I Brandvarnaren?
Hyreshuset ansvarar för att det finns en brandvarnare i lägenheten. Du som hyresgäst ansvarar för att kontrollera brandvarnaren och vid behov byta batteri (ett pipljud ca 1 ggr/minut indikerar att batteriet är på väg att ta slut).
Innehåller brandvarnaren ett s.k. långtidsbatteri där hela brandvarnaren behöver bytas ut så registrerar du istället en felanmälan hos oss.
I varje bostad ska det finnas minst en brandvarnare. Saknar du som hyresgäst brandvarnare måste du göra en felanmälan. En brandvarnare som regelbundet tas om hand skyddar både dig och dina grannar mot brand.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Behöver Jag Lufta Mina Element?
För att få ut maximalt med värme ska elementen vara varma upptill och kallare längre ner. Tänk på att inte täcka för elementen med tjocka gardiner eller möbler. Ibland behöver elementen luftas, gör en felanmälan via Mina Sidor
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hur Går Det Till Med En Felanmälan?
Om du behöver anmäla ett fel eller en skada i din bostad eller närmiljö (till exempel tvättstuga, trapphus och gårdar) gör du det enklast på Mina Sidor. Hur lång tid det tar innan felet blir åtgärdat beror på felets omfattning. Akuta fel åtgärdar vi omgående. Övriga fel åtgärdar vi normalt inom 5 arbetsdagar.
Under Mina sidor kan du se vilka felanmälningar du har gjort. Som hyresgäst är du skyldig att anmäla fel och brister i din bostad så att vi snarast får möjlighet att åtgärda problemet
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Har En Bekant Som Kan Ta Över Min Lägenhet
All uthyrning går via oss och det är inte tillåtet med otillåten andrahandsuthyrning. När du säger upp din lägenhet tar vi in din uppsägning för behandling och publicerar lägenheten på vår hemsida. Om du har någon som är intresserad av att hyra din lägenhet måste den registrera sig på Mina sidor och anmäla intresse för lägenheten när den publicerats.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Kan Jag Bli Av Med Lägenheten Tidigare?
Om du vill bli av med din lägenhet tidigare än uppsägningstiden kan du ange det som önskemål, men det finns ingen garanti för att du kan bli av med din lägenhet tidigare.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hur Lång Är Uppsägningstiden?
Alla hyreskontrakt har tre månaders uppsägningstid enligt hyreslagen. Tiden räknas från månadsskiftet närmast efter det att vi fått din uppsägning. Om vi till exempel får din uppsägning den 10 maj räknas uppsägningstiden från den 1 juni och hyreskontraktet upphör då att gälla den 31 augusti.
Eventuella sidoavtal sägas upp fr.o.m. samma datum lägenhetsavtalet men följer respektive sidoavtals uppsägningstid.
Vid dödsfall har dödsboet rätt att säga upp hyresavtalet med endast en månads uppsägningstid. Då måste dock uppsägningen ske inom en månad från att kontraktsinnehavaren avlidit. Annars gäller de vanliga tre månaderna.
För att uppsägningen av dödsboet ska vara giltig krävs det att samtliga dödsboägare har skrivit under blanketten. Vid uppsägningen av dödsboet behöver vi även ett dödsfallsintyg från Skatteverket.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hur Säger Jag Upp Lägenheten?
På mina sidor säger du upp din lägenhetet enklast och du signerar uppsägningen med bank-id. Uppsägningen ska signeras av alla som står på kontraktet.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Vill Ha Bredband – Hur Gör Jag?
Klicka här för mer information om bredband i våra fastigheter.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Vad Gäller För Uppsägning Vid Dödsfall?
Vid dödsfall gäller 1 månad uppsägningstid, om uppsägning sker inom 1 månad från det att hyresgästen avlidit. Därefter gäller 3 månaders uppsägningstid. Vid uppsägning ska följande finnas: 1. Underskrift på uppsägningen från samtliga i dödsboet alternativt en av dödsbodelägarna med fullmakt att företräda hela dödsboet. 2. Telefonnummer till den som har tillgång till lägenheten. 3. Bifogad dödsattest med släktutredningskap. Vid dödsfall ska särskild uppsägningsblankett användas.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Vill Säga Upp Min Lägenhet, Hur Lång Uppsägningstid Har Jag?
Uppsägningstiden på lägenheter är alltid 3 månader. Uppsägningen sker enklast via Mina sidor och Bank-ID. Uppsägning kan också ske skriftligen antingen med vår blankett eller per mail. Om det finns flera personer på kontraktet ska samtliga kontraktsinnehavare skriva på uppsägningsblankett.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Måste Jag Aktivera Mig Som Sökande Igen Efter Att Jag Har Fått En Lägenhet?
Efter att du har fått en lägenhet måste du aktivera din intresseanmälan på ”mina sidor”. Från ditt kontraktsdatum är du spärrad från att göra nya intresseanmälningar i 12 månader.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hur Gör Jag När Jag Tappat Bort Eller Glömt Mitt Lösenord?
Klicka på ”Glömt lösenordet” så skickas det till den e-postadress du angav när du registrerade dig. Du kan även logga in med bank-id
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Varför Kan Jag Inte Registrera Mig/Logga In?
För att kunna registrera dig och skapa ett konto hos oss måste du ha ett personnummer och en giltig mailadress. Lösenordet skapar du själv. Därefter kan du använda bank-id för att logga in. Om du har problem med att logga in och du redan har skapat ett konto på vår hemsida, kan det vara så att du inte har gjort någon aktiv uppdatering av dina ansökningsuppgifter under det senaste halvåret. Det innebär att du automatiskt tas bort ifrån vårt system. Du måste därmed registrera dig på nytt och skapa ett nytt konto. Det kommer upp en varning om att du måste uppdatera dina ansökningsuppgifter på ”mina sidor” när du loggar in och det börjar närma sig 6-månadersgränsen. Detta får du även mail om. Ibland kan det fungera bättre att registrera sig på en dator än på en mobil eller surfplatta. Om du ändå inte kan registrera dig eller logga in kontakta oss.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Varför Blir Jag Inte Erbjuden En Lägenhet?
Vi använder oss inte av något kösystem utan vi utgår ifrån våra hyreskrav när vi tillsätter hyresgäster till våra lägenheter. Hyreskraven kan du läsa om här. Vi har ett stort antal registrerade sökande och många som uppfyller våra hyreskrav.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Har Anmält Intresse På En Lägenhet Men Har Inte Fått Något Svar
En lägenhet ligger publicerad på hemsidan fram till ett visst slutdatum, vilket framgår under informationen om den lägenhet som har du klickat dig in på. När vi publicerar en lägenhet sätter vi även en viss gräns för hur många sökande den lägenheten får ha, vilket ibland kan göra att lägenheten avpubliceras tidigare än slutdatumet.
När lägenheten avpubliceras behandlar våra uthyrare den så fort som dem har möjlighet. I det steget väljs det ut i regel tre stycken som blir erbjuden visning. Urvalet görs utifrån våra uppställda hyreskrav. För den som blir erbjuden visning utgår det ett mail med information om kontaktuppgifter för visning. För den som inte blir erbjuden visning kan det utläsas i statusen under den intresseanmälda lägenheten att du inte har blivit erbjuden visning för det objektet.
Du kan alltid följa status på lägenheter under ”intresseanmälningar” på ”mina sidor” och längst ned under lägenheten står det aktuell status.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Har Ni Några Lediga Lägenheter?
Vi publicerar alla lediga lägenheter. Om du är intresserad av någon av våra lägenheter registrerar du dig som sökande på Mina sidor.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hur Fungerar Bostadsuthyrningen?
Uppsagda lägenheter publiceras på vår hemsida och ligger publicerade till ett visst datum eller till ett visst antal ansökningar registrerats.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Hur Fungerar Ert Kösystem?
Vi har inget kösystem på det sätt att du samlar poäng per dag. För att hyra lägenhet hos oss krävs det att du uppfyller våra hyreskrav.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Har Fått Ett Inkassokrav, Hur Gör Jag?
Om du har fått ett inkassokrav innebär det att vi inte har fått din inbetalning för en förfallen hyra eller direktfaktura. Betala omgående in det belopp som kravfakturan visar, till rätt bankgironummer, vilket framgår av inkassokravet. Betalas inte beloppet in i tid kommer kravet gå vidare till Kronofogden. Det är viktigt att du kontaktar oss omgående om du har någon invändning på kravet.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Har Inte Fått Min Hyresavi Eller Jag Har Tappat Bort Min Hyresavi, Hur Gör Jag?
På Mina sidor hittar du din hyresavi. Fakturan finns som pdf-fil och du kan själv välja att skriva ut den. Vill du ha den utskriven hos oss kostar det 50 kr per pappersutskrift.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Jag Hittar Inte Min Hyresavi
På Mina sidor hittar du alltid din hyresfaktura
Senast uppdaterad: 11/09/2024
När Kommer Hyresavin?
Vi skickar ut fakturan månadsvis. Utskicket görs omkring den 5:e i månaden. Hyran betalas alltid i förskott och ska vara Hyreshuset tillhanda senast den sista i månaden.
Senast uppdaterad: 11/09/2024
Vi som hjälper dig
Vi finns här för dig.
Telefon: 0150-780 25 | info@hyreshusetkatrineholm.se